Ontspan en kom thuis

Hoe ontspanning jouw blik op de wereld kan veranderen

Je hebt een drukke dag achter de rug, alles zat vandaag tegen. Het was echt een heel vervelende dag en je wilt zo snel mogelijk naar huis. Je stapt in de auto, zet lekker de radio aan en begint te rijden. Heerlijk, het gevoel dat het niet lang meer zal duren voordat je thuis bent. Dat is fijn. In gedachten ga je nog eens terug naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld vandaag en je voelt de irritatie, de frustratie en de vermoeidheid. Tegelijkertijd bedenk je hoopvol dat deze dag nu klaar is en je herpakt jezelf in de wetenschap dat………. De spoorwegovergang die je nadert laat de bellen rinkelen om aan te geven dat de spoorbomen worden gesloten. Het is erg druk op de weg en het is warm in de auto. Voor je gevoel sta je heel lang te wachten op de trein die over het spoor rijdt, en er staat maar 1 auto voor je. Bijna was je er door geweest.

Eindelijk komt de trein en je zit hoopvol te wachten totdat de spoorbomen omhoog gaan, zodat je je weg naar huis kunt vervolgen. Je ziet de trein voorbij rijden, traag, heel traag. Je blijft hoopvol wachten en spreekt jezelf toe. Nog heel even en dan mag ik weer rijden. Dat geeft een goed gevoel. Voordat je het weet dwalen je gedachten weer af en realiseer je je weer wat een zware dag je achter de rug hebt en je bevestigt jezelf nogmaals, oh ik hoop maar dat ik gauw thuis ben. Maar ergens voel je dat er nog meer mis kan gaan.

De bomen gaan omhoog. Je voet begint het gaspedaal al aan te raken, maar de auto voor je blijft stil staan. De auto’s op de andere baan rijden al lekker door en je twijfelt om op je toeter te drukken. Na enkele seconden, die minuten lijken te duren, druk je toch op de toeter, en er gebeurt niets. De auto voor je blijft stil staan. Op de baan naast je zie je dat vele auto’s jou voorbij rijden. Je kijkt of het mogelijk is om van rijbaan te wisselen, maar je kunt onmogelijk op die andere baan komen. Je raakt geïrriteerd, je ademhaling gaat sneller, je gedachten schieten alle kanten op, je voelt frustratie en machteloosheid. Opnieuw. Je kunt het wel uitgillen van woede.

Op dat moment zie je dat de lichten van het spoor beginnen te knipperen als waarschuwing voor de volgende naderende trein. Ineens zie je, dat de auto voor je een dot gas geeft en in de verte verdwijnt. De spoorbomen zijn voor jouw auto naar beneden gezakt en je voelt je reddeloos slachtoffer van het aanwezig zijn op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Je wilde alleen maar naar huis, meer niet, gewoon om te relaxen.

Op dat moment herinner je je een oefening van gedachtenkracht en je voelt de kracht in jezelf weer boven komen. Je voelt de vrijheid, de onbevangenheid. Heerlijk, je ruikt de buitenlucht. Je ziet ineens een vogel vliegen, je voelt jezelf helemaal ontspannen en geniet van het moment. Er verschijnt een glimlach op je gezicht en je voelt je helemaal fantastisch. En dan ineens wordt je abrupt wakker gemaakt door een luid getoeter om je heen.

De trein, waar jij voor stond te wachten, is nergens meer te zien. De spoorbomen zijn omhoog. De auto’s op de rijbaan naast je rijden vlot door. En jij bent de eerste op jouw rijbaan, die mag gaan rijden. Je voet gaat richting het gaspedaal. In een flits zie je dat de waarschuwingslichten beginnen te knipperen. Je geeft een dot gas en rijdt naar huis. Inwendig begin je te lachen en tegelijkertijd voel je je schuldig over de situatie, die jij gecreëerd hebt. Door het inzicht dat je net over jezelf hebt verkregen, begin je hartverwarmend om jezelf te lachen. Je geeft jezelf de liefde die je nodig hebt en voelt opluchting.

Hoe had het ook af kunnen lopen? Het kan ook zo zijn dat je toch in de verleiding komt om die ander te veroordelen. Je blijft nog steeds boos en je verschuilt je achter wat de ander heeft gedaan. Als jouw voorganger niet zo traag was geweest, dan had ik nu allang thuis kunnen zijn. Dan was ik nooit weggedroomd, dan was ik alerter geweest. Nu kom ik nog chagrijniger thuis en de kinderen zullen ook wel weer druk en vervelend zijn. Waarom moet mij dit weer overkomen, waarom heb ik niet beter opgelet. En dat stelletje idioten nog toeteren ook! Ik schrok me dood. Door hen zit ik nu met een bonkend hart achter het stuur. Ik wou dat ik gewoon wat rustiger kon zijn, dat ik me gewoon lekker zou kunnen ontspannen, dat ik goed met tegenslagen om kon gaan. Het ene oordeel buitelt over het andere oordeel: over jezelf, als moeder, als collega, als werknemer, als verkeersdeelnemer. Je veroordeelt jezelf continue. En natuurlijk veroordeel je die medeweggebruiker, die te traag was om op te trekken.

Wat kun je hier mee? 2 situaties, er gebeurt voor de buitenwereld precies hetzelfde. Het resultaat dat we zien is gelijk. Maar het grote verschil zit in hoe jij je voelt als je thuiskomt. In het eerste geval voel jij je een stuk beter, los van het feit dat het vandaag helemaal niet is gelopen, zoals je had gehoopt. Regelmatig kom ik in de praktijk mensen tegen die soortgelijke situaties vertellen en niet meer weten hoe hier mee om te gaan. Zij blijven terugkijken met verwijten en oordelen. Er is een simpele manier om hier mee om te gaan, door jezelf te oefenen in ontspannen. Ook jij kunt dit leren, en dat hoeft niet in je eentje thuis. Maar gun jezelf wel de tijd om het te doen. Je zult merken dat het je uiteindelijke meer tijd oplevert!

Meld je aan Wil jij samen met anderen een heerlijk ontspannen ochtend, waar je leert thuis te komen bij jezelf. Gewoon even tijd voor jou, met gelijkgestemden ervaringen delen, creatief bezig zijn met elkaar, ontspanningsoefeningen doen, zodat je weer energie krijgt? Kom dan naar de ontspanningsochtend. Neem gerust een vriendin of collega, een kennis, een zus, of wie dan ook mee. Iedereen kan het gebruiken en iedereen is van harte welkom. Bij min 4 deelnemers gaan we van start.

Of geef je zelf eens een coaching cadeau. Gewoon omdat je het waard bent.

Leave a Reply